Erta qarish…
Qiziqarli fakt: agar xar kuni yarim litr gazlik ichimlik ichsangiz, qarish tezligingiz oʼrtacha 4,6 yilga tezlashadi!
Gazlangan shirin ichimliklarni muntazam iste’mol qilish organizmga o‘zgarish kiritadi, qarish jarayonini tezlashtiradi, metabolizmni sekinlashtiradi va boshqa organlar holatiga salbiy ta’sir qiladi. Nima uchun gazli ichimliklar eng xavfli mahsulotlardan biri ekanligini quyida ma’lum qilamiz.
Gazli ichimliklar har bir do‘konda sotiladi, ular shakar va ozuqaviy qiymati nolga teng bo‘lgan kimyoviy moddalar bilan to‘la ekanligi haqida ogohlantirishdan charchamaydigan mutaxassislar tomonidan muntazam ravishda tanqid qilinadi. Biroq ko‘pchilik hali ham ular olib kelishi mumkin bo‘lgan haqiqiy zararni bilmaydi.
2014-yilda Action on Sugar tomonidan o‘tkazilgan tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, 330 ml gazlangan shirin ichimliklarning 79 foizi olti yoki undan ortiq choy qoshiq shakarni o‘z ichiga oladi. Bu kattalar uchun shirinlikning maksimal sutkalik dozasi. Ba’zilar cheklovlar qo‘yish orqali yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan xavf-xatarlarni yengishga harakat qilmoqda. Vaqti-vaqti bilan sovuq ichimlikdan zavqlanish taqiqlangan emas, lekin bunday mahsulotlarni ortiqcha iste’mol qilish salbiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Spirtsiz yoki gazlangan ichimliklar ichki organlarning sog‘lig‘iga ta’sir qilishi mumkin, shuningdek, estetik jihatdan salbiy oqibatlarga olib keladi, teri, tish va qomatga ta’sir o‘tkazadi.
2020-yilda 11, 13 va 16 yoshli 5147 bola ishtirokida o‘tkazilgan tadqiqot gazli ichimlik iste’moli va agressivlik o‘rtasida bog‘liqlik borligini aniqladi. Uning mualliflari gazli ichimliklarni tez-tez iste’mol qilish ko‘proq agressiv xatti-harakatlar, zo‘ravonlik va depressiv alomatlar bilan bog‘liq degan xulosaga kelishdi. Bu nima uchun ekanligi noma’lum, ammo javob gazli ichimliklar yuqori darajada qayta ishlanganligi va muammoli bo‘lishi mumkin bo‘lgan ko‘plab mahsulotlarni, jumladan, asabiylashish bilan bog‘liq bo‘lgan aspartam va boshqa moddalarni o‘z ichiga olishi mumkin. Kofein ham xulq-atvor muammolarining manbai hisoblanadi.
Gazli ichimliklar qarishni tezlashtiradi
Gazli ichimliklarda ishlatiladigan fosfat, shuningdek, boshqa ko‘plab qayta ishlangan oziq-ovqatlar qarish jarayonini tezlashtirishi aniqlangan. Bu nafaqat terining potensial ajinlari, balki surunkali buyrak kasalligi va yurak-qon tomir tizimi uchun ham zararli.
Saraton kasalligi xavfining ortishi
Gazlangan ichimliklarni iste’mol qilish va saratonning turlari o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganuvchi ko‘plab tadqiqotlar o‘tkazildi. 2019-yilda British Medical Journal tomonidan 5-18 yoshgacha bo‘lgan 101 257 nafar ishtirokchi bilan o‘tkazilgan tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, shakarli ichimliklarni iste’mol qilish haqiqatan ham saraton, xususan, ko‘krak saratoni xavfi bilan bog‘liq. Kuniga 100 ml qo‘shimcha shakarli ichimliklar ichish, bu haftada taxminan ikki bankaga teng, natijada tadqiqotchilar saraton xavfini 18 foizga oshirishi mumkin degan xulosaga keldi.
Yurak-qon tomir kasalliklari
Amerikalik olimlar, shuningdek, shakarli ichimliklar va yurak-qon tomir kasalliklaridan o‘lim darajasi o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganmoqda. 2019-yilda tadqiqotchilar kuniga ikki porsiyadan ortiq yuqori kaloriyali ichimlik ichgan odamlarda yurak muammolaridan o‘lish xavfi 31 foizga yuqori degan xulosaga kelishdi. Iste’mol qilingan gazli ichimlik miqdori ham muhim rol o‘ynashi aniqlandi: har kuni iste’mol qilingan shakarli ichimlikning har bir qo‘shimcha qismi yurak-qon tomir kasalliklaridan o‘lish xavfini 10 foizga oshirish bilan bog‘liq.
Koʼpi zarar, kamroq iching doʼstlar!
Tavsiya etamiz : OSHQOZON YARАSI QIYNАGАNDА…